FAALIYETLER
AKADEMİ KOGNİSYON
Akademi Kognisyon tercihen lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin, akademik sahada görece daha az söz hakkı olan bireylerin kognisyonla alakalı fikir ve bilgi paylaşımına, ortak bir tartışma ve entelektüel alışveriş ortamına imkan tanımayı hedefleyen bir konuşmalar dizisidir. Konuşma süresinin tercihen kırk dakika ila bir saat arasında olduğu Akademi Kognisyon, her ay bir kez, o ayın ilk Pazar günü online olmak üzre düzenleniyor.
AÇIK KOGNİSYON
Açık Kognisyon, Türkiye entelektüel ortamında bilişsel bilimin daha fazla ve etkili bir şekilde yer bulmasını hedefliyor. Alanlarında uzman öğretim üyeleriyle düzenlenecek Açık Kognisyon, bilişsel bilimlere dair henüz birikimi olmayan dinleyicilerin de rahatlıkla keyif alabileceği bir içerik sunup, bilişsel bilimin özellikle de henüz onla buluşmamış kimselerle buluşması için düşünülmüş bir platform. Ayda bir olmak üzere, yaklaşık bir-bir buçuk saatlik konuşmalar şeklinde olması planlanıyor.
KİTAP KOGNİSYON
Kitap Kognisyon bilişsel bilimle ilgilenen öğrencilerin ve hocaların tek bir kitap ve tema etrafında bir araya gelerek birkaç haftalığına fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir tartışma ortamı yaratmayı amaçlıyor! Bu bağlamda her Kitap Kognisyon etkinliğini tek kitaplık bir kitap kulübü gibi düşünebiliriz. Her Kitap Kognisyon için bir kitap seçecek ve bir hocamızı davet edeceğiz. Haftanın belli bir günü online olarak düzenleyeceğimiz bu etkinliklerin katılan herkes için doyurucu olması adına 20 kişiyle sınırlı bir kontenjanı uygun bulduk. Her Kitap Kognisyon etkinliği birkaç hafta sürecek ve haftanın belli bir günü belli bir saatte toplanarak kitap üzerinde tartışacağız.
Bilişsel Bilim Tartışmaları, ekibimizden uygun olanların katıldığı ve Vikipedi üzerinde bilişsel bilimle ilişkili olan birçok madde eklediğimiz, varolanlara katkıda bulunduğumuz ve de maddelerin çevirilerini yaptığımız bir etkinliktir. Bu sayede birçok kavram ve konunun ilk araştırılması yapılırken en sık karşımıza çıkan ve en fazla rağbet gören kaynaklardan olan Vikipedi Ansiklopedisi'ne bilişsel bilim alanında katkı sunmayı hedefliyoruz.
New York Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, UCSD ve UZH gibi global bir eksende düzenlenen Growing Up In Science etkinlikleri komünitesine CogIST de katıldı! 30-40 dakikalık konuşmalar ve sonrasında soru-cevaptan oluşan bir formata sahip bu etkinlikte, hocalarımızın, rol modellerimizin hikayelerini, ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını, bunları nasıl aştıklarını dinleyeceğiz. İş-hayat dengesi, akademide rekabet, impostor sendromu ve daha nicesine eğileceğiz!
Tamamen online ve İngilizce olarak gerçekleştirilen Cognitive Webinar serisi, uluslararası bir hedef kitlesini merkezine alıyor. Dünyanın pek çok yerinden araştırmacı ve akademisyenin bilişsel bilim alanında konuşmalarını yapacakları bu seriyle beraber, CogIST yalnızca bilişsel bilimin popülerleşmesine değil, aynı zamanda akademideki figürlerin de etkileşimine katkı sağlamayı hedefliyor.
COGIST YAYIN
CogIST’in herkesin bilişsel bilimle ilgisini ve tutkusunu paylaşabileceği bir ortam olmasına çok önem veriyoruz. Medium üzerinde açtığımız blogumuzda bilişsel bilim alanından öğrencilerin, hocaların veya bağımsız araştırmacıların, çoğunlukla popüler düzeydeki yazılarını yayınlayarak ve bilişsel bilim tarihindeki önemli makaleleri, bazı oldukça akademik konuları herkesçe anlaşılır kılan popüler yazıları çevirerek Türkçe'deki bilişsel bilim kültürüne bir katkı sağlamaya çalışıyoruz.
COGIST BOARD
CogIST olarak dünya çapında bilişsel bilimdeki gelişmeleri ve bu alandaki insanların ilgisini çekebilecek fırsat ve duyuruları takip edip aktarmak için CogIST Board'u kurduk! Şimdilik yalnızca Twitter hesabından yürüttüğümüz bu proje, yakın zamanda kendi sitesinde de, dünyadaki bilişsel bilim akademisinden konferans, yaz okulu, etkinlik veya mesleki duyuruları aktaracak!
Flaps Club iş birliğiyle başlayan bu podcast serisinde isminde geçen mentalese (zihince) kavramına uygun olarak bilişsel bilimin birçok dalından beyin ve zihin hakkında sohbet ediyoruz. Flaps Club ile işbirliğimiz sona ermesiyle birlikte Podcast serimize CogIST olarak devam ediyoruz. Discord sunucusunda canlı gerçekleşen podcastlerimize katılabilirsiniz!
Bilişsel Bilim Tartışmaları, ekibimizden uygun olanların ve alana ilgisi olan herkesin katılabileceği bir etkinlik dizisidir. Etkinlikler kapsamında, her buluşma için ayrıca belirlenecek temalar hakkında tartışma ve paylaşım ortamı yaratmayı hedefliyoruz.
Buluşmaların yüz yüze yapılması durumunda, pandemi sebebiyle katılımcı sayısını 10 kişilik kontenjanla sınırlandırmak durumundayız. Samimi bir sohbet ikliminde gerçekleşen bilişsel bilim tartışmalarının güncel bilgilerini duyurular bölümünden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Bilişsel Bilimin Temelleri Yaz Okulu, farklı kurumlardan öğrenci ve öğretim üyelerini bir araya getirerek, bilişsel bilime ilgi duyan insanların alanla disiplinli ve somut bir bağlamda tanışmasını hedeflediğimiz bir etkinliktir. Bilişsel Bilimin Temelleri Yaz Okulu kapsamında bilişsel bilim felsefesi, bilgisayar bilimi, bilişsel psikoloji, dilbilim ve bilişsel nörobilim dersleri yer almaktadır. Derslerin eğitici içeriğinin yanı sıra, alana dair tarihsel ve güncel bakış açılarının da sunulması hedeflenmektedir.
CogIST'in doğum gününe özel olarak düzenlediğimiz Cognitive Debate, alanında uzman konuşmacıların moderatör eşliğinde bilişsel bilim tartışmalarına ev sahipliği yapan bir etkinliktir. Çevirimiçi gerçekleşen Cognitive Debate tamamen ingilizce ilerleyen bir etkinliktir. Özellikle sorgulamanın ön planda olduğu bilişsel bilim konularının alanında uzman konuşmacılar tarafından tartışıldığını dinlediğimiz bu etkinlik, bir olguya pek çok pencereden yaklaşarak irdelenmesini hedefliyor.
OKUMA KULÜBÜ
CogIST olarak bilginin paylaşarak ve tartışarak yayılacağına inanıyoruz. Mekanın, yüz yüze bir arada olabilmenin, istikrarlı şekilde bir araya gelmenin öneminin de farkında olarak yeni bir etkinliğe başlıyoruz. Sizlerle birlikte Ankara ve İstanbul'da buluşup düşüncelerimizi masaya yatırıyoruz. İki veya üç haftalık aralıklarla toplanıp, çayımızı-kahvemizi de alarak önceden belirlediğimiz okumalar üzerine konuşacağımız, farklı arka planlardan insanlar olarak birbirimizin bakış açılarından ve fikirlerinden faydalanabileceğimiz, ufkumuzu genişletebileceğimiz okuma kulübümüze hepiniz davetlisiniz.
Bilişsel bilim ve akademideki tüm yazı ve kaynakları sizlerle buluşturmayı heyecanla beklediğimiz The Cognizer yayın hayatına başlıyor. Bizler bilim meraklısı bir topluluk olarak bilişsel bilime dair kaynakları, makaleleri ve denemeleri ilgisi olan tüm araştırmacılara sunuyoruz. Alanında uzman ya da amatör ayrımı yapmadan, sizler için sunmayı hedeflediğimiz yazıları kalitelerini koruyarak ulaştırmayı bekliyoruz. Bu sayede yeterince temsil edilemeyen yazı ve kaynakları öne çıkararak, eşit imkanlar dahilinde herkesin ulaşmasını istiyoruz. Araştırmacıları ve araştırmaları bir araya getiren The Cognizer, alana destek vermek ve ortak olmak için ilgililerinine sunmaya meraklı yeni bir platformdur.