top of page

DIGER

odtu tufan hoca son hali deneme-02-02.pn

COGIST-ODTÜ FELSEFE #1

TUFAN KIYMAZ

"BİLİŞSEL BİLİM BİLİNCİ AÇIKLAYABİLİR Mİ?"

25 Şubat, Salı 18:00 ODTÜ Beşeri Bilimler Fakültesi B104

ODTÜ Felsefe Topluluğu ile birlikte düzenleyeceğimiz etkinlikte Dr. Tufan Kıymaz bizlere "Bilişsel Bilim Bilinci Açıklayabilir mi? " anlattı. Kendisi zihin felsefesi ve bilim felsefesi üzerine çalışıyor. 2017 yılında Indiana University'de Ph.D.'sini yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi'ne gelmiş ve halihazırda yardımcı profesör olarak görev yapıyor. ODTÜ Felsefe Topluluğu'na ve bizi kırmadığı için Tufan hocamıza teşekkür ederiz!

odtu ceyhan hoca-01.png

COGIST-ODTÜ FELSEFE #2
CEYHAN TEMÜRCÜ

"BİLİŞSEL BİLİME TARİHSEL BİR BAKIŞ"

26 Şubat, Çarşamba 18:00 ODTÜ Beşeri Bilimler Fakültesi B104

ODTÜ Felsefe Topluluğu ile ortak düzenlediğimiz etkinliklerin ilkinde, ODTÜ – Bilişsel Bilim programında akademisyenliğini sürdüren  Dr. Ceyhan Temürcü'yü, “Bilişsel Bilime Tarihsel Bir Bakış” adlı konuşmasıyla misafir ettik. Temürcü’nün ilgi alanları semantik, zihin felsefesi ve mantık-doğal dil ilişkileri gibi konular olmakla birlikte sunumunda bilişsel bilime dair bütüncül bir perspektif ele alındı. Ceyhan hocamıza, ODTÜ Felsefe Topluluğu'na ve tüm katılımcılara teşekkürler!

COGIST - ÖNCÜL ANALİTİK FELSEFE DERGİSİ

YUNUS ŞAHİN - "MARY RENKLİ KOYUN DÜŞLER Mİ"

1 Mart, Pazar, 19:00 İrene Kültür Evi Bayındır-2 Sk, Çankaya, Ankara

Bilincin fizikal olup olmadığını sorgulayan Nagel'in Yarasası, Jackson'ın Bilgi Argümanı ve Chalmers'ın Zor Problemi 1970-80'lerden bu yana analitik zihin felsefesinin en çok tartıştığı konulardan biri olan bilinç meselesinin mihenk taşları. Bilincin fizikal bir fenomen olup olmadığı tartışmasında özellikle Paul ve Patricia Churchlandler tarafından öne sürülen eliminatif materyalizm, bilincin fizikal olduğunu, fakat "bilinç" gibi halk psikolojisi (folk psychology) 'nin bir terimini kullandığımız için, onun fizikdışı bir ontolojiye sahip olduğunu zannettiğimizi, halbuki kullanmamız gereken terminolojinin çağdaş nörobilime ait olması gerektiğini belirtiyor. Buradan hareketle de çağdaş nörobilimin, fenomenal tecrübeye nasıl ışık tutabileceğine dair bazı önerilerde bulunuyor. Bu konuşmada da özellikle bu strateji perspektifinden, bilinç tartışması ele alındı. Öncül Analitik Felsefe Dergisi, Yunus Şahin ve Tüm katılımcılara teşekkürler!

faaliyetler-flapship.jpeg

Flapship

Flapship birçok nitelikli içerik üreticisini bir araya getirmeyi hedefleyen ve Flaps Club tarafından oluşturulan bir işbirliği ağıdır. Bizim de yazılarımızın bulunduğu Flaps Club'la olan işbirliğimiz, 2020-2021  arasında gerçekleşmiş ve son bulmuştur.


CogIST Flapship Sayfası

Screenshot_20210506-133127_2.png

COGIST - HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
ERCENUR ÜNAL

"DİL-DÜŞÜNCE ETKİLEŞİMLERİNE GELİŞİMSEL VE    DİLLER-ARASI KARŞILAŞTIRMALI YAKLAŞIMLAR"

21 Nisan, Çarşamba, 18:00 Zoom Room

Hacettepe Üniversitesi Dilbilim Topluluğu ile ortak düzenlediğimiz etkinlikte, Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Ercenur Ünal'ı, “Dil-Düşünce Etkileşimlerine Gelişimsel ve Diller-arası Karşılaştırmalı Yaklaşımlar" adlı konuşmasıyla ağırladık. Araştırmalarında dil-zihin ilişkisi, dil edinimi, olay algısı ve zihinsel durumları ifade eden terimlere odaklanan Ünal, dil-düşünce etkileşimlerine ilişkin yaklaşımları bu bağlamda değerlendirdi. Ercenur hocamıza, Hecettepe Üniversitesi Dilbilim Topluluğu'na ve tüm katılımcılara teşekkürler!

Screenshot_20210613-145524_2.png

TURING ÖZEL RÖPORTAJI

25 Haziran, Cuma, 18:00 Zoom Room

Çalışmalarıyla hayatımızın neredeyse her alanını değiştiren Alan Turing'i, doğum günü olan 23 Haziran'da başlattığımız üç günlük Turing günleri kapsamında anmaktan mutluluk duyduk! ​

Turing günleri kapsamında, 23-24 Haziran'da yayınladığımız iki metne 25 Haziran'daki röportaj etkinliğimiz eşlik etti. Etkinlik kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Cem Say ile Turing'i konuştuk. Katılımcılarımızın da sorularıyla katkıda bulunduğu Turing Özel Röportajı ile birlikte etkinliğimizi tamamladık. Cem hocamıza ve tüm katılımcılara teşekkürler!

marr.jpg

DAVID MARR GÜNÜ

19 Ocak 2022, Çarşamba, 17.30 - 19.30 Zoom Room

David Marr'ı bu yıl doğumunun 77. Yıl dönümünde andık. Marr'ın alana katkılarını ve çalışmalarının günümüzde nasıl bir yer edindiğini konuştuk. Marr Günü'nde saat 17:30'da, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Erkut Erdem ve Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Aykut Erdem, "Marr'ın Anlama Düzeylerini Derin Öğrenme Çağında Yeniden Değerlendirmek " başlıklı konuşmalarıyla bizlerleydi. Saat 19:30'da ise Cengiz Acartürk'ün "David Marr Gözüyle Görme Süreçleri: Bilişsel Bilimler Çerçevesinde Bir Değerlendirme" başlıklı konuşmasını dinledik. Erkut, Aykut ve Cengiz hocalarımıza, ayrıca katılan herkese teşekkür ederiz!

turing.jpg

TURING GÜNLERİ

23 Haziran 2022, Perşembe, 20:00 Zoom Room

25 Haziran 2022, Cumartesi, 20:00 Zoom Room

Bilişsel bilimin doğuşunda oldukça önemli katkıları olan Alan Turing'i hatırlamak için gerçekleştirdiğimiz Turing Günleri'ni 23, 24 ve 25 tarihlerinde gerçekleştirdik.

29 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayhan Çitil'den "Biçimsel Dizge, Turing Makinesi ve Church-Turing Tezi" isimli konuşmasını ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Çağatay'dan "Turing, Searle, Zeka ve Anlamak" başlıklı konuşmasını dinledik. Ayhan ve Hasan hocalarımıza, ayrıca katılan herkese teşekkür ederiz!

Turing Günleri Hasan Çağatay - YouTube

Turing Günleri Ayhan Çitil - YouTube

bottom of page