top of page

DIGER

odtu tufan hoca son hali deneme-02-02.pn

COGIST-ODTÜ FELSEFE #1

TUFAN KIYMAZ

"BÄ°LÄ°ÅžSEL BÄ°LÄ°M BÄ°LÄ°NCÄ° AÇIKLAYABÄ°LÄ°R MÄ°?"

25 Åžubat, Salı 18:00 ODTÜ BeÅŸeri Bilimler Fakültesi B104

ODTÜ Felsefe TopluluÄŸu ile birlikte düzenleyeceÄŸimiz etkinlikte Dr. Tufan Kıymaz bizlere "BiliÅŸsel Bilim Bilinci Açıklayabilir mi? " anlattı. Kendisi zihin felsefesi ve bilim felsefesi üzerine çalışıyor. 2017 yılında Indiana University'de Ph.D.'sini yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi'ne gelmiÅŸ ve halihazırda yardımcı profesör olarak görev yapıyor. ODTÜ Felsefe TopluluÄŸu'na ve bizi kırmadığı için Tufan hocamıza teÅŸekkür ederiz!

odtu ceyhan hoca-01.png

COGIST-ODTÜ FELSEFE #2
CEYHAN TEMÜRCÜ

"BÄ°LÄ°ÅžSEL BÄ°LÄ°ME TARÄ°HSEL BÄ°R BAKIÅž"

26 Åžubat, ÇarÅŸamba 18:00 ODTÜ BeÅŸeri Bilimler Fakültesi B104

ODTÜ Felsefe TopluluÄŸu ile ortak düzenlediÄŸimiz etkinliklerin ilkinde, ODTÜ – BiliÅŸsel Bilim programında akademisyenliÄŸini sürdüren  Dr. Ceyhan Temürcü'yü, “BiliÅŸsel Bilime Tarihsel Bir Bakış” adlı konuÅŸmasıyla misafir ettik. Temürcü’nün ilgi alanları semantik, zihin felsefesi ve mantık-doÄŸal dil iliÅŸkileri gibi konular olmakla birlikte sunumunda biliÅŸsel bilime dair bütüncül bir perspektif ele alındı. Ceyhan hocamıza, ODTÜ Felsefe TopluluÄŸu'na ve tüm katılımcılara teÅŸekkürler!

COGIST - ÖNCÜL ANALÄ°TÄ°K FELSEFE DERGÄ°SÄ°

YUNUS ÅžAHÄ°N - "MARY RENKLÄ° KOYUN DÜÅžLER MÄ°"

1 Mart, Pazar, 19:00 Ä°rene Kültür Evi Bayındır-2 Sk, Çankaya, Ankara

Bilincin fizikal olup olmadığını sorgulayan Nagel'in Yarasası, Jackson'ın Bilgi Argümanı ve Chalmers'ın Zor Problemi 1970-80'lerden bu yana analitik zihin felsefesinin en çok tartıştığı konulardan biri olan bilinç meselesinin mihenk taÅŸları. Bilincin fizikal bir fenomen olup olmadığı tartışmasında özellikle Paul ve Patricia Churchlandler tarafından öne sürülen eliminatif materyalizm, bilincin fizikal olduÄŸunu, fakat "bilinç" gibi halk psikolojisi (folk psychology) 'nin bir terimini kullandığımız için, onun fizikdışı bir ontolojiye sahip olduÄŸunu zannettiÄŸimizi, halbuki kullanmamız gereken terminolojinin çaÄŸdaÅŸ nörobilime ait olması gerektiÄŸini belirtiyor. Buradan hareketle de çaÄŸdaÅŸ nörobilimin, fenomenal tecrübeye nasıl ışık tutabileceÄŸine dair bazı önerilerde bulunuyor. Bu konuÅŸmada da özellikle bu strateji perspektifinden, bilinç tartışması ele alındı. Öncül Analitik Felsefe Dergisi, Yunus Åžahin ve Tüm katılımcılara teÅŸekkürler!

faaliyetler-flapship.jpeg

Flapship

Flapship birçok nitelikli içerik üreticisini bir araya getirmeyi hedefleyen ve Flaps Club tarafından oluÅŸturulan bir iÅŸbirliÄŸi ağıdır. Bizim de yazılarımızın bulunduÄŸu Flaps Club'la olan iÅŸbirliÄŸimiz, 2020-2021  arasında gerçekleÅŸmiÅŸ ve son bulmuÅŸtur.


CogIST Flapship Sayfası

Screenshot_20210506-133127_2.png

COGIST - HACETTEPE ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°
ERCENUR ÜNAL

"DÄ°L-DÜÅžÜNCE ETKÄ°LEŞİMLERÄ°NE GELİŞİMSEL VE    DÄ°LLER-ARASI KARÅžILAÅžTIRMALI YAKLAÅžIMLAR"

21 Nisan, ÇarÅŸamba, 18:00 Zoom Room

Hacettepe Üniversitesi Dilbilim TopluluÄŸu ile ortak düzenlediÄŸimiz etkinlikte, ÖzyeÄŸin Üniversitesi öÄŸretim üyesi Ercenur Ünal'ı, “Dil-DüÅŸünce EtkileÅŸimlerine GeliÅŸimsel ve Diller-arası KarşılaÅŸtırmalı Yaklaşımlar" adlı konuÅŸmasıyla ağırladık. AraÅŸtırmalarında dil-zihin iliÅŸkisi, dil edinimi, olay algısı ve zihinsel durumları ifade eden terimlere odaklanan Ünal, dil-düÅŸünce etkileÅŸimlerine iliÅŸkin yaklaşımları bu baÄŸlamda deÄŸerlendirdi. Ercenur hocamıza, Hecettepe Üniversitesi Dilbilim TopluluÄŸu'na ve tüm katılımcılara teÅŸekkürler!

Screenshot_20210613-145524_2.png

TURING ÖZEL RÖPORTAJI

25 Haziran, Cuma, 18:00 Zoom Room

​

Çalışmalarıyla hayatımızın neredeyse her alanını deÄŸiÅŸtiren Alan Turing'i, doÄŸum günü olan 23 Haziran'da baÅŸlattığımız üç günlük Turing günleri kapsamında anmaktan mutluluk duyduk! ​

Turing günleri kapsamında, 23-24 Haziran'da yayınladığımız iki metne 25 Haziran'daki röportaj etkinliÄŸimiz eÅŸlik etti. Etkinlik kapsamında, BoÄŸaziçi Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi öÄŸretim üyesi Cem Say ile Turing'i konuÅŸtuk. Katılımcılarımızın da sorularıyla katkıda bulunduÄŸu Turing Özel Röportajı ile birlikte etkinliÄŸimizi tamamladık. Cem hocamıza ve tüm katılımcılara teÅŸekkürler!

marr.jpg

DAVID MARR GÜNÜ

19 Ocak 2022, ÇarÅŸamba, 17.30 - 19.30 Zoom Room

David Marr'ı bu yıl doÄŸumunun 77. Yıl dönümünde andık. Marr'ın alana katkılarını ve çalışmalarının günümüzde nasıl bir yer edindiÄŸini konuÅŸtuk. Marr Günü'nde saat 17:30'da, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi öÄŸretim üyesi Erkut Erdem ve Koç Üniversitesi Bilgisayar MühendisliÄŸi öÄŸretim üyesi Aykut Erdem, "Marr'ın Anlama Düzeylerini Derin ÖÄŸrenme Çağında Yeniden DeÄŸerlendirmek " baÅŸlıklı konuÅŸmalarıyla bizlerleydi. Saat 19:30'da ise Cengiz Acartürk'ün "David Marr Gözüyle Görme Süreçleri: BiliÅŸsel Bilimler Çerçevesinde Bir DeÄŸerlendirme" baÅŸlıklı konuÅŸmasını dinledik. Erkut, Aykut ve Cengiz hocalarımıza, ayrıca katılan herkese teÅŸekkür ederiz!

turing.jpg

TURING GÜNLERÄ°

23 Haziran 2022, PerÅŸembe, 20:00 Zoom Room

25 Haziran 2022, Cumartesi, 20:00 Zoom Room

BiliÅŸsel bilimin doÄŸuÅŸunda oldukça önemli katkıları olan Alan Turing'i hatırlamak için gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz Turing Günleri'ni 23, 24 ve 25 tarihlerinde gerçekleÅŸtirdik.

29 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayhan Çitil'den "Biçimsel Dizge, Turing Makinesi ve Church-Turing Tezi" isimli konuÅŸmasını ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan ÇaÄŸatay'dan "Turing, Searle, Zeka ve Anlamak" baÅŸlıklı konuÅŸmasını dinledik. Ayhan ve Hasan hocalarımıza, ayrıca katılan herkese teÅŸekkür ederiz!

Turing Günleri Hasan ÇaÄŸatay - YouTube

Turing Günleri Ayhan Çitil - YouTube

bottom of page